Ko sem eno jutro dala vodo v grelnik za čaj, sem videla, da je spet polno kamna v njem.
Razmišljala sem, kdaj sem na zadnje očistila kamen in ugotovila, da ni še toliko časa od tega. Mož me je videl, ko sem si ogledovala grelnik in rekel, da na to vpliva trdota vode, ki je v našem kraju kar precejšnja. Morali bi si zavarovati tudi ostale gospodinjske aparate, saj se ob taki vodi, ki dela dosti kamna, lahko kmalu pokvarijo. Taka voda ni primerna za bojler in pralne stroje, pipe, ter tudi še za ostale kuhinjske pripomočke. Strinjala sem se z njim in ga vprašala kako je to mislil. Rekel je, da je že razmišljal, da bi namestili mehčalce vode, to so ionski izmenjevalci. Ti se namestijo na vodovodno cev, kjer prihaja voda v hišo. To so posebne kolone, ki vsebujejo posebno smolo, ki je prepojena z natrijevimi ioni. Ko trda voda potuje skozi smolo, se minerali Ca in Mg zamenjajo z Na ioni. Ca in Mg namreč povzročajo trdo vodo, ko pa se vežejo zaradi kemijske reakcije na Na, jih ta odstrani iz vode in posledično je trdota vode mehkejša.
Vsebnost mineralov Ca in Mg je različna in je odvisna od sestave tal. Kjer so tla bolj apnenčasta je trdota vode večja. Zato v določenih krajih, kjer je drugačna sestava tal nimajo takšnih težav s trdo vodo. To sem tudi opazila, kadar sem si oprala lase v krajih z mehko vodo. Lasje so bili mehki in gladki in čisto drugače sem si oblikovala frizuro. Kadar je voda trda, porabimo tudi veliko več pralnih detergentov. To ni dobro za oblačila, ker se tako uničujejo in ravno ni dobro za pralni stroj, ker pralna sredstva še dodatno umažejo pralni stroj in tvorijo še več vodnega kamna.
Smotrno se je odločiti za ionske izmenjevalce ali pa vsaj za vodne filtre, saj s tem prihranimo na življenjski dobi vseh gospodinjskih aparatov.